Imaginile trucate care răspândesc știri false despre protestele din Paris

de: Daniel Ștefan
13 12. 2018

Un nou exemplu de știri false vine direct din Paris, în care chiar știrea deconspirativă este cea falsă. Două fotografii despre protestele din Franța vor să-ți arate cum se denaturează informațiile, dar chiar acele imagini transmit un mesaj fals.

Protestele violente din Franța care au loc de câteva săptămâni au ajuns în atenția surselor de presă din întreaga lume. Situația a fost, într-adevăr, gravă în anumite cazuri, când ultrașii au incendiat mașini, magazine și alte obiecte și s-au bătut cu forțele de ordine. S-au făcut sute de arestări după ce au fost rănite zeci de persoane din cauza violențelor.

Pe internet însă, sunt distribuite doar anumite puncte de vedere despre evenimentele din Franța. În jurnalism, fotografiile sunt cele mai grăitoare, iar pentru mulți, au devenit o dovadă de necontestat a unor fapte. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa.

Pe Twitter, zilele astea au tot circulat două fotografii alăturate care vor să-ți arate cum se pot falsifica informațiile, cu mesajul “Parisul e-n flăcări”.

În prima imagine, poți vedea Arcul de Triumf din Paris în depărtare, în timp ce la baza fotografiei este o flacără din care iese fum. Imaginea este dramatică și are un impact puternic. Îți lasă, într-adevăr, impresia că se întâmplă ceva grav în Paris (din nou).

Aparent, a doua imagine face “lumină” în acest caz și-ți arată că imaginea precedentă ar fi fost surprinsă intenționat dintr-un unghi special ales de fotojurnaliști, ca să te inducă în eroare și să te facă să crezi că Parisul arde.

Azi, ideea de fake news a început să obsedeze într-atât pe toată lumea încât indivizii nici nu mai știu să facă singuri deosebirea între ce e real și ce nu. Când vine cineva și-ți arată cum se falsifică informațiile, ești tentat să crezi că da, așa este, așa se face. În cazul de față…nimic mai fals.

Jurnaliștii de la AFP au investigat proveniența celor două fotografii și au descoperit că au origini diferite. Au fost surprinse de persoane diferite, în două zile și în două locații distincte.

Dacă privești cu atenție cele două imagini, ai să vezi că e greu să-ți dai seama dacă focul este unul și același sau sunt două flăcări distincte. Și, se pare că sunt diferite.

Prima fotografie ar fi fost realizată pe 1 decembrie, de către Katerine Pierre, pentru publicația Hans Lucas.

Cea de-a doua fotografie a fost făcută pe 8 decembrie, de către un fotograf de la revista franceză LePoint, care a fost publicată în aceeași zi tot pe Twitter. Ambele locații sunt diferite.

Și iată cum știrea care-ți arată ce e fals este ea însăși falsă. Desigur, nu înseamnă că anumite imagini nu sunt surprinse intenționat din anumite unghiuri, tocmai pentru a ți se livra nu mesajul despre un fapt cert, ci unul care ascunde alte intenții.